A bányából Európába (magyar-norvég 2.)


New Jersey, november 15. vasárnap délután háromnegyed 3. Magyar idő szerint háromnegyed 9.

parnaya

Izzadok, mint a pelyvás ló. Egyrészt, azért mert 10 perce ülök a 75 fokos “sütőben” (ahogy E. hívja), másrészt, mert kezdődik a norvég-magyar visszavágó.

Andrej, a bányaban már készíti a venyiket (szaunában használatos nyírfavesszőseprűt), a 24 éves NHL játékos (Szergej Kalinyin, NJ Devils) melletünk már alig várja , hogy a 75 fokos parnayában (lásd a képet fentebb, Szergejt, pedig az alsó képen a sört vedelő menedzserével) megvesszőzzék.

szergej

Biztos mazochista, aki nemcsak, hogy hagyja, de még élvezi is hogy 75 fokban egy nyírfavesszővel verik.

Nyilván, legalább ennyire mazochista az, aki , jelen esetben, mondjuk én, magyar válogatott focimeccset néz a szaunában (miközben nézhetné mondjuk az NFL Redzone csatornáját, vagy, mint egyes labancérzelmű családtagok, tüntetesből rodeót).

Határtalan óvatosságom (“majd jól kiszívunk otthon”), végtelen alkalmazkodóképessegém (“persze, drágám, majd a szaunában sokat beszélgetünk, és néha esetleg ránézek az eredményre”) és a magyar futball iránti kincstári pesszimizmusom furcsa egyvelegének eredményeképp kötöttem itt ki. No, de vegyük sorra, hogy is jutottam el idáig?

A csütörtöki odavágót, ahol mint tudjuk Oslóból Hajdúszoboszló lett, vonakodva, egyedül a gép előtt néztem végig. Talán az első válogatott meccs volt, amit a sorozatból végig bírtam nézni. A többit is kényszerből nézegettem-gattam, ha épp ráértem, pl. a görögök elleni fiaskót sajnos nagyjából végigszenvedtem.

Nyilván volt/van ez az egész “hú ha most idegenben leikszelünk Feröerrel, és a kazahok megverik a szlovéneket, akkor még van esélyünk” számolgatósdis érzés, ami nagyjából szurkolói élettartamának állandó velejárájóvá vált úgy nagyjából 20 éve. Valamikor ekkortájt (1994?95?) láttuk együtt Királygabit, még a régi Oláh Gábor utcai stadionban, aki akkor már a Hertha figyelmét felkeltette, a szürke joggingnadrágjával egyetemben.

Plusz politika, stadionépítés, a futball, mint a hatalom legitimálása, mint egy rossz féldiktatúrában.

A “mennyei” bajnokság és a Trollfoci.

Miközben például nézheted (és persze nézed is, mert nem vagy teljesen hülye) a Barcát, vagy a Realt, vagy ha van Digid, akkor az angol bajnokságot, és a Bundesliga is kurva jó, de még a Bundesliga 2-t is, ha éppen nincs rodeó. Vagy recskázhatsz együtt Faragó Ricsivel egy jó kis interceptionön, uram bocsá egy fumbleön.

Tulajdonképpen bármit, még szaunázhatsz is. Akár meccsnézéssel egybekötve.

meccs0-0

Először tényleg ez volt a terv, hogy csak majd esetleg rácsatlakozok a wifire (meg kéne kérdezni a jelszót, no nem Andrejtől, ő ebben nem illetékes, hanem esetleg a kedves recepcióslányól) és csekkolom a meccs állását, mondjuk egy szigorúan csak kézműves sör mellett, két 15 perces (finn, semmiképp se norvég) szaunázás között. Aztán mivel annyira kevesen voltak, sikerült lent helyet kapni és még a tévét se nagyon nézte senki, így döntöttünk E-val, hogy bekapcsoljuk. Live from Groupama Arena. Érkezik is a norvég busz MLSZ-01 a rendszáma. E. “ még sohasem járt meccsen, de jobban élvezte, mint a hétpróbás, öreg futballrókák, összeveszett a szomszédunkkal, mert azt mondta: a Fradi lesből rúgta a második gólját, bár a kislány két órával azelőtt még azt sem tudta, hogy a lest eszik-e vagy isszák ekkora már belelkesül, nem kérdezi, hogy mi most akkor melyikek vagyunk, hanem teli torokból énekli, hogy “Mi indulunk ha kell, mi nem felejtjük el, hogy bennünk a vér piros fehér!!!”. Andrei és az orosz hokis kezdenek furán nézni ránk. De kit érdekel Andrej és Szergej amikor Ibra Priskin szétbombázza a hálót egy kontrából az első negyedóra végén! Jobban izzadnak a norvégok, mint Pintér Ati bá, ha itt a szaunában kéne letennie egy IQ tesztet. E továbbra is lelkes, főleg, amikor megtudja, hogy létezik a “madocsai Messi”, aki ráadásul vég földhöz is basz egy Game of Thrones statisztára hasonlító norvégot. A második gólunk után meg egyenesen belelóg a kezünk a bilibe. Még az utolsó 5 percet se kapcsoltam le, pedig a norvég gól után csúnya emlékek kezdtek el tolulni a fejembe és bár 45 perce törölközőkbe csavarva ültem, elkezdtem izzadni…..

Az óra fél 5öt mutat. Szergej már elment, azóta, mintazt később megtudom, már recepcióslánnyal is szelfizett egyet. Andrej, a tőle megszokott akkurátussággal épp a törölközőket hajtogatja. A tévét közben valaki átkapcsolta az NFL-re. Mostmár csak azért se nézem, megyek inkább jól kiizzadom magam a szaunában.

andrej

ő Andrej.

M.Á.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s