Norvég – Magyar (a post in Hungarian about the EURO2016 playoff 1st leg between Norway and Hungary)


Az oslói “norvégmagyar” margójára

hunwin

62-38,

16-0,

0-1

Nem tudom, hogy lehet-e megérdemelten ÉS nagy malaccal meccset nyerni, de valami ilyesmi történt Oslóban, amikoris a magyar válogatott Kleinheisler góljávál egy nullra legyőzte Norvégiát, az EB selejtező rájátszásának első meccén. Mindesetre érezhetően összeszedett, fegyelmezett és szimpatikus (lásd a kisebb összerúgások utáni pacsizások, fekete karszalag, kevés rinyálás) magyar csapatot láthattunk Norvégiában. Ez utóbbi mindenképp Bernd Storck és stábjának az érdeme, hiszen a magyar csapat a görögök elleni meccshez képest teljesen új arcát mutatta. A német mester érdemei közé tartozik Kleinheisler szerepeltetése, aki első válogatottsága alkalmából rögtön gólt szerzett, emellett jól vette ki magát az összjátékból és lövéseivel a magyar csapat legveszélyesebbje volt. Az a szervezettség és alázat, amit oly sokszor hiányoltunk a magyar válogatottból most, legalább egy meccs erejéig, megvolt.

Természetesen óriási eredmény ez a fiúktól, ám mielőtt ujjongani kezdenénk, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a jórészt európai középcsapatokban, illetve a norvég bajnokságban edződött norvégok 22szer lőttek kapura, a már említett 16 szöglet mellett. Ezen kívül, minimum 2 piros lapot (Guzmics a második percben lerántotta a norvég csatárt, Gera az első negyedóra végén csúnyán beleszállt ellenfelébe – mindkétszer elmaradt a lap, majd persze mindketten jogos sárgát kaptak), illetve egy megadható tizenegyest kérhetnek számon a hazaiak Mark Clattenburg játékvezetőn. Ezen felül legalább 6-7szer szörnyű rossz megoldást választottak a norvég támadók és Király több biztos védése, illetve az első tíz percben bemutatott ziccere (bár a csatár érthetetlen módon nem a sarokra célzott) is nagyon kellett a magyar sikerhez. A norvégok fölénye az alábbi hőtérképekből is jól látható:

a norvégok hőtérképe – balról jobbra támadnaknorway heat map

a magyar hőtérkép-a piros folt a magyar kapuhungary heat map

A magyar játékosok teljesítményéről röviden:

Király 39 évesen a századik válogatottságán megérdemelten lett a mezőny legjobbja, magabiztos volt lábbal is, illetve a kifutásoknál és a beadásoknál is (bár a 60.perc körül volt egy meleg pillanat, amikor a bíróra várt és Fiolának a gólvonalról kellett tisztáznia).

A védelemből Fiola jól játszott össze a labdakihozataloknál, összesen 30 passzából 29 jól sikerült, ami akármilyen szinten, de még edzésen is kiváló teljesítmény. Kádár volt talán a leggyengébb láncszem, de számos beadást megakasztott és a statisztikák szerint 5 alkalommal szerelt is, a listát a norvég Forren vezeti 6-tal.. A Lang és Guzmics belső védőpáros remekül játszott, előbbi 24ből 22 jó passzal és számtalan mentéssel vétette észre magát, míg a hollandok elleni 8-1 tragikus hőse, a sokat szapult Guzmics a mai meccsen a levegő ura volt, szinte nem volt olyan légipárbaj amit elvesztett volna.

Nem akarnám elkiabálni, de hosszú idők óta nem láttam ennyire épkézláb magyar védőnégyest, cask remélhetjük, hogy ez a vasárnapi visszavágón is kitart. Zárójelben jelezném meg, hogy bár a több selejtezőmeccsen is hibázó Juhász az eltiltása letöltése után már játszhatna, de Storck jobban tenné, ha nem bontaná meg a védelmet.

A középpályán Dzsudzsák csapatkapitányként nem igazán tudott vezéregyéniséggé válni, és többször is pontatlanul passzolt. 35 labdaérintésével a magyar csapat legrosszabja volt. A második félidő elején egy veszélyes lövése volt, majd miután nem ért vissza egy norvég támadásnál, lecserélték. Gera kreativitása sajnos nem jött ki ezen a meccsen, viszont rendkívül hatékonyan rombolt. Sajnos, a sárgája miatt nem játszhat a visszavágón, bár ha tárgyilagosak akaruk lenni, akkor meg kell jegyeznünk, hogy nem kis szerencsével maradt a pályán a Fradi veteránja. Elek Ákos 24/22-es passzmutatóval és számos beindulással, valamint óriási munkabírásával és 4 szerelésével tűnt ki a magyar együttesből. Kleinheisler egyértelműen a válogatott jolly jokere volt, technikájával és lövéseivel állandó veszélyt jelentett a norvég kapura.

A csatársorban Németh nevét a 41. percben mondta először az angol szakkommentátor, és nem azért mert nem ismerte volna a Sporting Kansas támadóját. A második félidőben szerencsére feljavult a játéka és többször is fontos pillanatokban ügyesen tartotta meg a labdát.

Szalai beválogatása is finoman szólva meglepetés volt, de a sokak által kritizált hoffenheimi csatár nem nyújtott rossz teljesítményt. Az első 30 percben legalább 6-7 alkalommal jól tartotta meg a labdát, a statisztikák szerint 4 fejpárbajt is megnyert. Többször nem volt megjátszható társa, és ez részben az első félidőt átalvó Németh, illetve az indiszponáltan játszó Dzsudzsák hibájának tudható be. A második félidőben azonban jelentősen visszaesett a játéka, pl. 6 labdavesztéssel zárta a meccset, míg a képzeletbeli dobogó második fokára 3-3 labdavesztéssel a norvég Tettey és Elek Ákos álltak. Mindenesetre, esetleges Bundesligás múltja-jelene és nemzetközi szinten is komoly fizikuma miatt joggal élvezi Storck bizalmát és megítélésem szerint jobb megoldás, mint a nemzetközi szinten nehezen értelmezhető Böde, vagy a válogatottban szenvedő Nikolic, vagy éppen a helyére beálló Priskin.

Folytatás vasárnap este, immár Budapesten az Üllői úton…

Felhasznált statisztikák

http://www.uefa.com/uefaeuro/qualifiers/season=2016/matches/round=2000447/match=2018077/postmatch/statistics/index.html#3/2016/2000447/2018077/pitch-view

http://www.whoscored.com/Matches/1029918/Live/International-EURO-Cup-2014-2015-Norway-Hungary

Mészáros Ábel

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s